Ιδέες & λύσεις για τη στήριξη των φυτών μας

0

Η στήριξη των νέων φυτών (είτε πρόκειται για δέντρα, είτε για λουλούδια, είτε γι' άλλα φυτά) είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα σωστή ανάπτυξή τους. Κι αυτό γιατί ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του νέου φυτού είναι οι καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα ο δυνατός αέρας που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα σ' ένα νέο κι αδύναμο φυτό που δεν έχει στηριχθεί σωστά στα πρώτα του βήματα.

Λύσεις για τη σωστή στήριξη των φυτών μας υπάρχουν πολλές – ας δούμε τις πιο χρηστικές από αυτές:

1η λύση.

Η χρήση κλαδιών από άλλα φυτά.

Μετά το κλάδεμα των δέντρων και των υπόλοιπων φυτών μας μπορούμε να διαλέξουμε τα κλαδιά εκείνα που μπορούν να χρησιμεύσουν ως υποστηλώματα του νέου φυτού. Οι κύριες προϋποθέσεις που τα καθιστούν κατάλληλα για στηρίγματα είναι:

i. Να είναι ευθεία ώστε να "προσαρμόζονται'' σωστά δίπλα στον κορμό του φυτού.

ii. Να είναι αρκετά γερά – ανάλογα φυσικά και με τον τύπο του φυτού που θέλουμε να στηρίξουμε (άλλο ξύλο χρησιμοποιούμε για να στηρίξουμε ένα μικρό δέντρο κι άλλο ένα αναρριχώμενο λουλούδι).

iii. Να είναι λεία ώστε να μην πληγώσουν τον κορμό του φυτού. Εάν δεν είναι, κάνουμε μία μικρή προεργασία καθαρίζοντας με κάποιο ειδικό κοπίδι την επιφάνειά τους.

Το μεγάλο αισθητικό πλεονέκτημα δε της συγκεκριμένης λύσης, είναι ότι δε χαλάει καθόλου την εικόνα του κήπου μας καθώς χρησιμοποιούμε υλικά από τον ίδιο τον κήπο.

2η λύση.

Τα ειδικά πλαστικά στηρίγματα που πωλούνται στο εμπόριο (βλ. ενδεικτικά εδώ).

Πρόκειται για ειδικά πλαστικοποιημένα στηρίγματα που διατίθενται σε διαφορετικά ύψη (ώστε να είναι κατάλληλα για κάθε είδους φυτό) τα οποία έχουν το πλεονέκτημα ότι και είναι πολύ ανθεκτικά αλλά και σε πράσινο χρώμα ώστε να μη χαλούν την αισθητική του τοπίου. 

3η λύση.

Στήριξη με λεπτά καλάμια ή με μπαμπού (βλ. ενδεικτικά εδώ).

Πωλούνται στα καταστήματα με είδη κήπου, τόσο λεπτά καλάμια σε διάφορα μεγέθη που είναι ιδανικά για φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες και γενικότερα για φυτά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα δυνατά στηρίγματα όσο και στηρίγματα μπαμπού που είναι πιο ανθεκτικά.

 

Πως δένουμε το φυτό πάνω στο στήριγμα

Παράλληλα με τα στηρίγματα, πρέπει να προμηθευτούμε και τα ειδικά δεματικά με τα οποία και θα δέσουμε – στηρίξουμε το νέο φυτό πάνω στον πάσαλο. Υπάρχουν διαφόρων τύπων δετικά διαθέσιμα στην αγορά (βλ. ενδεικτικά εδώ & εδώ). Επιλέγουμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην κάθε περίπτωση, εστιάζοντας κυρίως στο να μην πληγώσει τον κορμό του φυτού μας.

 

* Π ρ α κ τ ι κ ά  t i p s  για την σωστή στήριξη των φυτών μας:

– Ο πάσσαλος στήριξης πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από το φυτό ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει ζημιά στην ρίζα του. Γι' αυτό και προσέχουμε να μην καρφώνουμε τα στηρίγματα ακριβώς δίπλα στα φυτά. 

– Γι' αναρριχώμενα φυτά επιλέγουμε κάποιο καφασωτό που είναι ιδανικό γι' αυτά – τόσο λειτουργικά όσο κι αισθητικά. Φυσικά, τ' αναρριχώμενα μπορούμε να τα στηρίξουμε επίσης τόσο στα κάγκελα του μπαλκονιού όσο και σε κάποια πέργκολα, ομορφαίνοντας με τον τρόπο αυτό το χώρο μας.

– Τέλος, ας έχουμε κατά νου, ότι ο τρόπος που επιλέγουμε να τοποθετήσουμε το στήριγμα μπορεί να δώσει στο φυτό και τη φορά ανάπτυξης που κάθε φορά επιθυμούμε.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ