Γιασεμί και μοσχοβολάει ο τόπος!

0

Έχει γίνει τραγούδι για το υπέροχο άρωμά του και είναι από τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό μας όταν αναζητούμε ένα φυτό ιδανικό για να στολίσει τον φράχτη ή το μπαλκόνι του σπιτιού μας. Το υπέροχο γιασεμί (ή ίασμος) λοιπόν είναι μία εξαιρετική λύση για τέτοιους εξωτερικούς χώρους καθώς είναι εύκολο στην περιποίηση, απλώνεται καλύπτοντας σημαντικό χώρο και βέβαια μοσχοβολάει.

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουμε:

 Καταγωγή.

Κατάγεται από την Κίνα κι ευδοκιμεί θαυμάσια στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

 Φύλλωμα και λουλούδια.

Το φύλλωμά του είναι σκούρο πράσινο και τα λουλουδάκια του που αναδύουν αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα μπορεί να είναι λευκά (κυρίως) κίτρινα, ροζ ή γαλάζια.

 Φύτεμα.

Φυτεύεται θαυμάσια τόσο στο χώμα όσο και στη γλάστρα ενώ δεν κάνει ιδιαίτερα βαθιές ρίζες. Εάν το έδαφός μας δεν είναι καλής ποιότητας μία άνετη γλάστρα είναι η ιδανική λύση.

 Πότισμα.

Το γιασεμί αγαπά πολύ τον ήλιο και τη ζέστη ενώ δεν τα πάει καλά με το κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι ένα γενικά ανθεκτικό φυτό απλά χρειάζεται τακτικό πότισμα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Παράλληλα ψεκάζουμε τακτικά τα φύλλα του με νερό ώστε να τα κρατάμε πάντα καθαρά από τη σκόνη και γυαλιστερά αλλά και να δροσίζουμε το φυτό μας.

 Ανθοφορία.

Ξεκινά την ανθοφορία του τις πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης και την κρατάει και μετά το τέλος του καλοκαιριού έως ότου να ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα.

 Κλάδεμα.

Το γιασεμί αναπτύσσεται πολύ και μπορεί να φθάσει έως και τα δέκα μέτρα ύψος. Ο τρόπος για να το φέρουμε στα δικά μας μέτρα – στις διαστάσεις που επιθυμούμε, είναι το κλάδεμα μορφοποίησης με το οποίο του δίνουμε τις διαστάσεις που θέλουμε. Επίσης, ένα καλό κλάδεμα μετά το τέλος της ανθοφορίας του θα βοηθήσει ώστε αυτό να επιστρέψει την επόμενη σεζόν με ακόμη πιο έντονη παραγωγή λουλουδιών.

 Λίπανση.

Την περίοδο της ανθοφορίας του μπορούμε να το ενισχύουμε με το ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά σε υγρή ή κοκκώδη μορφή, μία φορά το μήνα περίπου ή και λίγο τακτικότερα.

 Αιθέριο έλαιο.

Από το αρωματικό γιασεμί βγαίνει κι ένα αιθέριο έλαιο, το ιασμέλαιο, η χρήση του οποίου είναι εξαιρετικά εκτεταμένη στην αρωματοποιîα.

 

Γενικά θα λέγαμε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του γιασεμιού καταδεικνύουν περίτρανα γιατί είναι τόσο διαδεδομένο στα μπαλκόνια και τους κήπους μας. Είναι ένα πολύ βολικό φυτό που αναπτύσσεται εύκολα καλύπτοντας χώρους, προσφέρει απλόχερα τα μικρά χαρακτηριστικά λουλούδια του και το γλυκό άρωμά τους, ενώ δε ζητάει τίποτε περισσότερο από τα απολύτως βασικά. Λίγο πιο τακτικό πότισμα το καλοκαίρι, άμεση επαφή με το φως (αν και αναπτύσσεται και στα ημισκιερά σημεία) κι ένα καλό κλάδεμα λίγο πριν ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς.

 

Κοινοποίηση