Γαζία: το άρωμά της πλημμυρίζει τον κήπο μας

0

Η γαζία, το νυχτολούλουδο και το γιασεμί είναι τα μεγάλα εκείνα αρωματικά φυτά που φέρνουν στο μυαλό εικόνες και μυρωδιές από άλλες εποχές όταν υπήρχαν ακόμη τα υπέροχα γραφικά σπιτάκια με τις μικρές  αυλίτσες – ζωγραφιά μέσα στην πόλη ή όταν οι καλοκαιρινές σχολικές διακοπές κυλούσαν ονειρικά σε κάποιο χωριό από τα μέσα του Ιούνη έως και το τέλος του καλοκαιριού. Και μπορεί μεν οι εποχές ν’ άλλαξαν και το τσιμέντο να έχει κυριαρχήσει, η αρωματική γαζία όμως δεν παύει να είναι μία πρώτης τάξεως επιλογή για να δώσουμε χρώμα και κυρίως μυρωδιές στον κήπο μας.

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν για τη γαζία:

1. Πρόκειται για ένα καλλωπιστικό δέντρο που μπορεί να φτάσει έως και τα 4 μέτρα σε ύψος.

2. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στη φροντίδα της καθώς δε χρειάζεται συχνό πότισμα. Ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, εάν την ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα θα είναι μία χαρά. Παράλληλα, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο χώμα, αγαπάει τα ήπια κλίματα ενώ είναι καλύτερο να φυτεύεται σε σημεία που τα βλέπει ο ήλιος αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα.

3. Ανθίζει τέλη χειμώνα – αρχές της άνοιξης και κάνει αυτά τα πολύ γνωστά και αγαπημένα κίτρινα στρογγυλά λουλουδάκια που θυμίζουν κίτρινες σφαίρες και μοσχομυρίζουν.

Και 2 Πρακτικά Tips:

– Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τ’ αγκαθωτά κλαδιά της γαζίας που μπορούν να μας πληγώσουν στα χέρια σε περίπτωση που κάνουμε κάποια απρόσεκτη κίνηση (γι’ αυτό κι όταν θέλουμε να την κλαδέψουμε δεν ξεχνάμε να φορέσουμε γάντια).

– Μπορούμε να τη βρούμε και σε μορφή μπονσάι. Έτσι, μπορούμε να φιλοξενήσουμε μία γαζία σε γλάστρα ακόμη και στο μπαλκόνι του διαμερίσματός μας αφήνοντας το υπέροχο άρωμα που βγάζουν τα λουλούδια της να ξεχυθεί φέρνοντας στα λίγα τετραγωνικά του μπαλκονιού μιας πολυκατοικίας, εικόνες και μυρωδιές από άλλους χώρους κι εποχές.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ