Ένα γαριδάκι για τον …κήπο μας!

0

Εάν δε γνώριζες ότι υπάρχει ένα φυτό με τέτοιο όνομα είναι σίγουρο ότι την αρχική αναπόφευκτη  έκπληξη για την, τουλάχιστον, περίεργη αυτή ονομασία για φυτό, διαδέχεται η περιέργεια. Πως μπορεί να είναι λοιπόν ένα φυτό …’γαριδάκι’;

γαριδάκι - φυτό - λουλούδι

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Καταγωγή κι αιτιολόγηση της ονομασίας:

Το γαριδάκι έχει τροπική καταγωγή αφού η σκούφια του κρατάει από το μακρινό Μεξικό. Και έχει πάρει το συγκεκριμένο όνομα καθώς τα εντυπωσιακά κρεμαστά φύλλα του σε χρώμα κεραμιδί (το πιο δημοφιλές), κίτρινο ή και ροζ/κόκκινο που περιβάλλουν τα άσπρα του λουλουδάκια, θυμίζουν πραγματικά γαρίδες.

Βασικά χαρακτηριστικά:

Το γαριδάκι είναι ένα αειθαλές καλλωπιστικό φυτό που συνήθως φθάνει σε ύψος γύρω στο ένα μέτρο. Ιδανική τοποθεσία για να ευδοκιμήσει είναι τα ημισκιερά σημεία του κήπου ή του μπαλκονιού μας (η έκθεση για πολύ ώρα στο δυνατό ήλιο δεν το βοηθάει), ενώ η ανθοφορία του ξεκινάει στα τέλη της άνοιξης και συνήθως διαρκεί έως και το φθινόπωρο.

Η φροντίδα που χρειάζεται:

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γαριδάκι χρειάζεται τακτικό πότισμα που το καλοκαίρι καλό είναι να γίνεται μέρα παρά μέρα ή και καθημερινά τις πολύ ζεστές περιόδους καθώς και τακτική λίπανση με το κατάλληλο υγρό λίπασμα. Το όποιο κλάδεμα το κάνουμε τέλη χειμώνα – αρχές της άνοιξης.

Στη γλάστρα ή στο χώμα;

Το γαριδάκι θα αναπτυχθεί μία χαρά τόσο σε κάποιο παρτέρι στον κήπο μας, όσο και σε ζαρντινιέρα ή γλάστρα – ακόμη και κρεμαστή λόγω του σχήματός του. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι πρόκειται για ένα κατεξοχήν καλλωπιστικό φυτό.

Α, και για όσους έχουν απορία ποιο είναι το επίσημο όνομά του, αυτό είναι ‘βελοπερόνη’. Καλύτερο δεν είναι το ‘γαριδάκι’ τελικά;

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ