Δυόσμος: άρωμα & γεύση!

0
 
 Ο Δυόσμος είναι ένα αρωματικό φυτό που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη λεκάνη της Μεσογείου. Ανήκει στην οικογένεια της μέντας και είναι πολύ εύκολος στην καλλιέργειά του. Έτσι μπορούμε να τον καλλιεργήσουμε ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας μέσα σε μία γλάστρα με πλατύ στόμιο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι φυσικά το υπέροχο άρωμα που αναδύουν τα φύλλα του. Αρκεί να τα τρίψουμε ελαφρά με τα δακτυλά μας και η υπέροχη ευωδία του απλώνεται στο χώρο.
 

Β α σ ι κ ά  t i p s  γ ι α  τ η ν  κ α λ λ ι έ ρ γ ε ι α  τ ο υ  δ υ ό σ μ ο υ :

 

 
– Καλλιεργείται τόσο στο χώμα όσο και στη γλάστρα.
 
– Ιδανική περίοδος για να τον φυτέψουμε είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη καθώς ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες.
 
– Εάν τον φυτέψουμε σε γλάστρα καλό είναι να επιλέξουμε μία χαμηλή – με πλατύ στόμιο.
 
– Χρειάζεται πότισμα κάθε 2 με 3 ημέρες τους καλοκαιρινούς μήνες ή και καθημερινά τις πολύ ζεστές ημέρες.
 
– Μπορεί ν' αναπτυχθεί κανονικά ακόμη και σε σημεία χωρίς έντονη ηλιοφάνεια.
 
– Ανθίζει από το Μάιο έως και τις αρχές του φθινοπώρου.
 
– Δυόσμο μαζεύουμε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου κόβοντας τα φύλλα του όταν είναι ακόμη τρυφερά.
 
 
Χ ρ ή σ ε ι ς  τ ο υ  δ υ ό σ μ ο υ :
 
– Η παρουσία του στο χώρο του σπιτιού αποτελεί ένα πρώτης τάξεως, φυσικό, εντομοαπωθητικό. Παράλληλα, δροσίζει την ατμόσφαιρα και αρωματίζει μικρούς κλειστούς χώρους.
 
– Από το δυόσμο παράγεται εξαιρετικό αιθέριο έλαιο. Η εντριβή με λίγες σταγόνες θεωρείται ότι βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων. 
 
– Το αφέψημα που φτιάχνεται από τα φύλλα του θεωρείται ως τονωτικό της μνήμης, καταπραυντικό για το στομάχι αλλά και τους ρευματισμούς.
 
– Χρησιμοποιείται στη μαγειρική καθώς με το υπέροχο άρωμά του προσφέρει τη δική του γευστική πινελιά στο πιάτο.
 
 
T I P  –  πως παρασκευάζουμε το αφέψημα:
 
Βράζουμε λίγα φύλλα δύοσμου σ' ένα μπρίκι με νερό για λίγα λεπτά.
Σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο ή με μέλι.
 
 
 
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ