Τι προσέχουμε φέτος με τις Βεβαιώσεις Αποδοχών

0

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από φέτος  στο ηλεκτρονικό μας έντυπο υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τα κουτάκια με τις αποδοχές του περασμένου έτους (μισθοί, συντάξεις) θα είναι προσυμπληρωμένα. Πως; Η Γ.Γ.Π.Σ. (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) έχει εφαρμόσει ένα νέο σύστημα με το οποίο τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αποδοχών που είναι πλέον υποχρεωμένα ν' αποστέλλουν τα λογιστήρια κάθε εταιρίας, «ανεβαίνουν» αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων. Μπορούμε ν' αλλάξουμε εμείς τα συγκεκριμένα ποσά που θα βρούμε ν' αναγράφονται; Δυστυχώς όχι.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που τα ποσά που αναγράφονται στα κουτάκια του Ε1 για τους μισθούς που πήραμε είναι λανθασμένα για οποιοδήποτε λόγο και κυρίως λόγω καθυστερήσεως καταβολής των δεδουλευμένων – μία κατάσταση που είναι περίπου "παγιωμένη" πλέον σε πολλές επιχειρήσεις; Πως θ΄ αποφύγουμε να φορολογηθούμε για χρήματα που δεν πήραμε ποτέ;

Εδώ αρχίζουν τα …δύσκολα. Στη πράξη έχουμε 2 επιλογές: 

Επιλογή 1η:

Ζητάμε από το λογιστήριο της εταιρίας που εργαζόμαστε να υποβάλλει και πάλι το αρχείο με τη μισθοδοσία αναγράφοντας τα ποσά που όντως κατέβαλε.

Επιλογή 2η:

Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει διορθωμένη βεβαίωση αποδοχών, τότε έχουμε τη δυνατότητα να υποβάλλουμε τη φορολογική δήλωση μ' επιφύλαξη. Στην περίπτωση αυτή, θα κληθούμε για έλεγχο από την εφορία και θα πρέπει να προσκομίσουμε τα στοιχεία για τις αμοιβές που εισπράξαμε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

 

Στο "Δια ταύτα":  Προβλέπουμε, μάλλον, ταλαιπωρία μέχρι να βγάλουμε άκρη – τουλάχιστον για φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος …

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ