Συνέντευξη για δουλειά – τι προσέχουμε

0

Παρότι τίποτε δεν είναι απόλυτο, δηλαδή δεν υπάρχει συγκεκριμένη «συνταγή επιτυχίας» για την επιτυχημένη έκβαση μιας συνέντευξης για εργασία, οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε κάποιες βασικές «αρχές» που θεωρούν ότι δίνουν πόντους στον υποψήφιο.

Σταχυολογούμε τα σημαντικότερα:

– Ο ιδανικός ο χρόνος άφιξής μας στο χώρο της συνέντευξης είναι περίπου ένα δεκάλεπτο, πριν την έναρξή της. Καλό είναι να μην πηγαίνουμε πολύ νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο και σαφώς όχι μετά από αυτόν.

– Οι πρώτες εντυπώσεις έχουν πάντα ξεχωριστή βαρύτητα. Χαιρετάμε τον υπεύθυνο της εταιρίας που διεξάγει τη συνέντευξη με χαμόγελο και θέρμη. Τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας είναι σημαντικά καθώς εκείνος καταλήγει στα πρώτα συμπεράσματα για τον αν μας συμπαθεί ή όχι και αν φαίνεται να ταιριάζουμε στο συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον. 

– Είναι καλό να έχουμε κάνει μια ενδελεχή μελέτη για την εταιρία μέσω του web site της όπου συνήθως μπορούμε να βρούμε σχεδόν τα πάντα γι’ αυτήν. Επιπλέον χρήσιμο θα ήταν να έχουμε κάνει και μια ευρύτερη έρευνα για την εταιρία και της δραστηριότητες της μέσω του διαδικτύου.

– Δεν βιαζόμαστε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις. Είναι προτιμότερο να καθυστερήσουμε λίγο παρά ν’ απαντήσουμε αμέσως και σύντομα να το μετανιώσουμε.

– Η «γλώσσα του σώματος» είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν πρέπει να σταυρώνουμε τα χέρια ούτε να κοιτάζουμε το πάτωμα. Επίσης, κάνει εξαιρετική εντύπωση να δείχνουμε μια γενικότερη θετική διάθεση και αίσθηση του χιούμορ (με μέτρο φυσικά).

– Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή η συνέντευξη θα φτάσει και στα θέματα μισθού, bonus,  κ.ο.κ. Καλό είναι να μην φέρουμε εμείς το θέμα στο προσκήνιο πριν το κάνει το στέλεχος της εταιρίας που διεξάγει τη συνέντευξη και φυσικά, σε κάθε περίπτωση, να είμαστε έτοιμοι για τη συγκεκριμένη  συζήτηση.

– Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερες από μία συνεντεύξεις με την ίδια εταιρία. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι τους ενδιαφέρουμε – κάτι εξόχως θετικό, αλλά και ότι μειώνεται ο αριθμός των υποψηφίων άρα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας γιατί η επιτυχία μας μπορεί να κριθεί ακόμη και στις λεπτομέρειες.

 

Εν κατακλείδι όλα τα παραπάνω αποτελούν το απόσταγμα της εμπειρίας των ανθρώπων του χώρου του recruitment. Δεν αποτελούν προφανώς κάποια μαγική φόρμουλα που εγγυάται την πολυπόθητη πρόσληψή μας. Είναι όμως εξαιρετικά χρήσιμα. Αυτό που θα πρέπει να συμπληρώσουμε είναι ότι είναι σημαντικό για τον κάθε υποψήφιο να τα λαμβάνει μεν σοβαρά υπόψιν του ωστόσο να μην εγκαταλείπει τα ξεχωριστά-μοναδικά θετικά στοιχεία που έχει ο χαρακτήρας του αλλά να προσπαθεί να τα συνδυάζει με τα παραπάνω, αναδεικνύοντάς τα.

Καλή επιτυχία!

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ