Πάμε ταξίδι; Η λίστα με τ’ απαραίτητα

0

Κάθε ταξίδι, κοντινό ή μακρινό, είναι και πρέπει να είναι απόλαυση. Συχνά όμως η κακή προετοιμασία μπορεί να δημιουργήσει μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα που μας χαλάνε τη διάθεση. Για να τ’ αποφύγουμε, καλό είναι να έχουμε ετοιμάσει έγκαιρα μία λίστα με όλα τ’ απαραίτητα που πρέπει να έχουμε μαζί μας στις διακοπές.  

Ας δούμε λοιπόν βήμα προς βήμα τι πρέπει να περιλαμβάνει μία σωστή προετοιμασία για ταξίδι⋅  ποια είναι τ’ απαραίτητα εκείνα πράγματα που εάν λείψουν μπορούν να μας χαλάσουν τις διακοπές:

1. Προτού ξεκινήσουμε ελέγχουμε προσεκτικά αν διαθέτουμε όλα τ’ απαραίτητα χαρτιά για το ταξίδι. Εισιτήρια, ταυτότητα και άδεια οδήγησης (εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε με αυτοκίνητο), έγγραφα που αφορούν το ξενοδοχείο διαμονής, διαβατήριο, βίζα (εφόσον απαιτούνται λόγω του προορισμού μας). Όλη αυτήν την κουραστική άλλα απαραίτητη …χαρτούρα τη συγκεντρώνουμε σε ένα φάκελο και την έχουμε πάντα φυλαγμένη σε κάποιο σημείο άμεσης προσέγγισης – π.χ. στο σακίδιο ώμου που θα έχουμε πάντα μαζί μας ή στο κλασικό τσαντάκι μέσης, τη θρυλική «μπανάνα».

2. Αφήνουμε στους οικείους μας τα τηλέφωνα στα οποία θα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Δηλαδή το κινητό μας και κυρίως το κινητό κάποιου από την παρέα μας (για την περίπτωση που δε θα πιάνει το δικό μας) αλλά και το τηλέφωνο του ξενοδοχείου που θα μείνουμε.

3. Όταν φτάσει η ώρα για να φτιάξουμε τη βαλίτσα μας, να θυμόμαστε ότι ένας είναι ο χρυσός κανόνας: δεν τη φορτώνουμε με περιττά και εν πολλοίς άχρηστα για το ταξίδι πράγματα! Έτσι, όσον αφορά το βασικό της περιεχόμενο, δηλ. τα ρούχα, παίρνουμε μόνο τα απαραίτητα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όλο και κάτι θα αγοράσουμε από εκεί που θα πάμε. Άλλωστε η βαλίτσα θα είναι πρέπει και τον απαραίτητο χώρο για να φιλοξενήσει και τα καινούρια μας αποκτήματα όπως π.χ. τ’ απαραίτητα σουβενίρ από τον τόπο των διακοπών μας. Επίσης, απαραίτητη είναι η ύπαρξη ενός μικρού φαρμακείου εφοδιασμένου με κάποια φάρμακα πρώτης ανάγκης όπως:

– Αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη,
– Αντιεμετικά και αντιδιαρροικά,
– Ιώδιο και ένα κουτάκι hansaplast ή κάτι αντίστοιχο και βέβαια,
– την πάντα χρήσιμη αλοιφή για τσιμπήματα από τσούχτρες.
Τέλος στο σακβουαγιάζ μας πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετήσουμε:
– Μία οδοντόβουρτσα μεγέθους ταξιδιού και μία αντίστοιχου μεγέθους οδοντόκρεμα.
– Για τους άνδρες, έναν αφρό ξυρίσματος, επίσης μεγέθους ταξιδιού κι ένα-δύο ξυραφάκια.
– Ένα νυχοκόπτη.
– Μία χτένα ή βούρτσα ταξιδίου.
4. Να θυμόμαστε πάντα έναν βασικό κανόνα: στο σακίδιο που θα πάρουμε μαζί μας, τοποθετούμε πάντα τα ελαφριά πράγματα στο κάτω μέρος του και τα πιο βαριά από πάνω. Έτσι θα νιώθουμε λιγότερο βάρος και θα κινούμαστε καλύτερα.
5. Για το σακίδιο των παιδιών:
 – Όσον αφορά τα ρούχα ισχύει πάνω – κάτω ότι και για τους ενήλικες. Δεν χρειάζονται υπερβολές.  Ίσως μόνο κάποια ρούχα παραπάνω σε σχέση με τους μεγάλους, καθώς τα παιδιά έχουν την τάση να …λερώνονται ευκολότερα.
– Δεν πρέπει να λησμονήσουμε την απαραίτητη ποσότητα σε πάνες εφόσον το παιδί μας είναι μωρό ακόμη (οι μαμάδες έχουν πάντα την εμπειρία  να υπολογίσουν σωστά τον απαραίτητο αριθμό).
– Ένα μικρό φαρμακείο είναι πάντα απαραίτητο καθώς τα παιδιά είναι πάντα πιο ευάλωτα. Το φαρμακείο θα πρέπει  σε γενικές γραμμές να περιλαμβάνει:
Το κατάλληλο φάρμακο και στην απαραίτητη ποσότητα εφόσον το παιδί μας λαμβάνει αγωγή για κάποιο θέμα υγείας.
Αλοιφή για δερματικούς ερεθισμούς (κοκκινίλες – τσιμπήματα από έντομα κ.ο.κ.)
Αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη για παιδιά.
Τέλος, εάν το παιδί είναι μικρό, καλό είναι να φέρει επάνω του μία καρτούλα όπου θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμό του και κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας μας.
 
Λαμβάνοντας υπόψιν μας όλα τα παραπάνω μειώνουμε σοβαρά τις πιθανότητες να ξεχάσουμε κάτι σημαντικό που θα μας δημιουργήσει προβλήματα ή θα μας χαλάσει το κέφι κατά τη διάρκεια της μικρής ή μεγάλης μας «απόδρασης». Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε: τη διαφορά την κάνουν πάντα οι λεπτομέρειες!
Κοινοποίηση