Καλάβρυτα: στην πόλη και στα πέριξ

0

Δύο ώρες και κάτι μακριά από την Αθήνα, στη σκιά του Χελμού και σε υψόμετρο 750 μέτρων, απλώνονται μέσα στην  απόλυτη αρμονία χρωμάτων, της κάθε εποχής, τα Καλάβρυτα. Μαρτυρικός τόπος με πολύ νωπές τις μνήμες του μεγάλου δράματος των Καλαβρύτων το 1943. Ήταν 13 Δεκεμβρίου και ώρα 2.34’ όπως δείχνουν οι δείκτες του σταματημένου ρολογιού της κεντρικής εκκλησίας.

Η απόσταση είναι 190 χλμ.,  μέσω της εθνικής οδού που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα. Εγκαταλείπουμε την εθνική στην  έξοδο για Διακοπτό και ακολουθούμε  τον ανηφορικό δρόμο που διαμέσου εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, τερματίζει -για το δικό μας ταξίδι- στα Καλάβρυτα.

Έχουμε να δούμε και να κάνουμε  πολλά. Ξεκινάμε ευθύς αμέσως.

1η στάση στο Φαράγγι του Βουραϊκού  και  στο Οδοντωτό σιδηρόδρομο:  Βαδίζουν μαζί από το 1895 που κατασκευάστηκε ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος για να συνδέσει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα. Εξαιρετική φύση, άγρια ομορφιά, πυκνή βλάστηση καταρράκτες και σπηλιές. Παραλλήλως είναι και 22 χιλιόμετρα πεζοπορικής εκδρομής, με το μονοπάτι  να βρίσκεται πότε δίπλα και πότε μέσα στις γραμμές.     

2η στάση και επιστροφή στη φύση στη Ζαχλωρού. Είναι ένα μικρό χωριό μέσα στο Φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο γεννήθηκε όταν  διατέθηκε ο συγκεκριμένος  χώρος, από τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου σε κυνηγημένους προγόνους μας από τους Τούρκους,  από τα Ζαγοροχώρια Ηπείρου, οι οποίοι αρχικά εγκαταστάθηκαν σε σπηλιές φέροντας μαζί τους και το όνομα Ζαχλωρού.  

3η στάση – Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου: Η αρχαιότερη μονή στην Ελλάδα, η οποία χτίστηκε το 362 μ.Χ. στο άνοιγμα ενός φυσικού σπηλαίου σε υψόμετρο 940 μέτρων,  από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Συμεών και Θεόδωρο και βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πριν τα Καλάβρυτα. Εντυπωσιακό το τοπίο της περιοχής και εξίσου εντυπωσιακό το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής. Εξέχουσα θέση μεταξύ των ιερών κειμηλίων της Μονής κατέχει η Θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας  που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά καθώς και κειμήλια της Ελληνικής επανάστασης.

Επόμενος σταθμός η Αγία Λαύρα 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων. Τόπος – σταθμός, σημείο εκκίνησης της επανάστασης κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λαβάρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Στα πολύτιμα κειμήλια του μοναστηριού ξεχωρίζει η σημαία της επανάστασης, η πρώτη σημαία του Ελληνικού έθνους.

Η νεότερη ιστορία έχει σημείο αναφοράς και είναι ο επόμενος σταθμός. Το δημοτικό σχολείο τότε, το μουσείο του Ολοκαυτώματος σήμερα. Εκεί που οι Γερμανοί απαίτησαν να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι το 1943 και να ακολουθήσει η σφαγή. Συγκίνηση, πόνος και οργή… Πρέπει να μπείτε στο μουσείο, πρέπει να κάνετε μια στάση  στον τόπο της εκτέλεσης. Ο λευκός σταυρός και η Καλαβρυτινή Μάνα είναι αιώνια σύμβολα του μαρτυρίου.

 

χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ώρα να πάμε ψηλότερα. Χιονοδρομικό Καλαβρύτων.

15 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων και σε υψόμετρο από 1700 μέτρων – έως και 2.340 το υψηλότερο σημείο. Ένα μεγάλο και ζεστό σαλέ για καφέδες, φαγητό και ζεστά ροφήματα, εύκολες και δύσκολες πίστες  για γρήγορες ή λιγότερο γρήγορες καταβάσεις. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1998. Από τότε άλλαξαν πολλά, όλα προς το καλύτερο. Το χιόνι ορίζει την έναρξη λειτουργίας του κέντρου. Συνήθως από αρχές Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Μαρτίου, είναι ανοιχτό από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα. Ακόμη και αν δεν πάτε προετοιμασμένοι, εκεί θα βρείτε όσα χρειάζεστε για την πρώτη σας φορά . 

Θα κλείσουμε αυτό το ταξίδι με μια μεγάλη στάση στο Σπήλαιο Λιμνών. Απέχει  17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και πρόκειται για ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, μοναδικό στον κόσμο, γιατί στο εσωτερικό του και σε τρεις ορόφους εκτείνονται κλιμακωτές λίμνες. Το αξιοποιημένο μήκος του φτάνει τα 500 μέτρα και προκαλεί δέος και θαυμασμό στον καθένα.

Τέλος, δεν φεύγουμε από τα Καλάβρυτα αν δεν σεργιανίσουμε την 25ης Μαρτίου. Ο πλακόστρωτος κεντρικός  δρόμος, γεμίζει με κόσμο, μόλις κλείνει το Χιονοδρομικό. Ταβέρνες, όμορφα καφέ, ζαχαροπλαστεία και καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, δίνουν χρώμα και άρωμα στην περιοχή και αίσθηση πληρότητας στον καθένα.

Ναι, τα Καλάβρυτα είναι ωραία!

Μίνα Ανωγιάτη  –  www.facebook.com/Apodrasi

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ